Peperstip/Zandstip:

 

Peperstip, ook wel Zandstip genoemd, is een soortgelijke ziekte als Witte stip en wordt veroorzaakt door de parasiet Oodinium pillularis. Ook de levenscyclus van Peperstip is gelijk aan die van Witte stip. De stipjes van Peperstip zijn echter kleiner dan die van de Witte stip en ze zijn zandkleurig. De twee ziektes worden nog al eens door elkaar gehaald. Op zich niet verwonderlijk en ook niet erg want ze lijken niet alleen op elkaar, ook voor de genezing geldt bij beide ziektes hetzelfde.

De ziekte ontstaat vaak door de aanschaf van nieuwe vissen, daardoor wordt het ook wel eens de Import stip genoemd. Ook kan het worden meegebracht met levend voer of door vogels (denk hierbij aan Peperstip in de vijver). Peperstip kan al geruime tijd in het aquarium aanwezig zijn zonder dat men er iets van merkt. Ontstaat er echter een slechte waterkwaliteit of wordt de weerstand van de vis minder (om wat voor reden dan ook), dan kan Peperstip om zich heen grijpen.

 

Peperstip ontwikkelt zich meestal in de kieuwen en breid zich dan uit naar de rest van het lichaam. Het gevolg is dat de slijmlaag los raakt en de ogen en de huid troebel worden. U kunt de ziekte ook nog herkennen doordat de huid eruit gaat zien alsof men met een bus peper heeft zitten te strooien over de vis. In een later stadium zal de vis schrikachtig gaan zwemmen, moeite krijgen met de ademhaling, de huid kan los laten en de vinnen worden ruw. Ook kan de vis lusteloos worden en uiteindelijk zal hij sterven.

 

Er zijn diverse soorten medicijnen voor Peperstip, welke men ook kiest, het is verstandig om voordat de medicijnen worden toegediend een gedeelte van het water te verversen door de BODEM goed af te zuigen. De cysten die dan op de bodem aanwezig zijn worden door de waterverversing al verwijderd. Daarna de medicatie starten, voor het starten altijd eerst de gebruiksaanwijzing in zijn geheel goed doorlezen want dat verschilt per merk medicijnen. Maak de behandeling dan ook in zijn geheel af en stop niet halverwege als men denkt dat de Peperstip verdwenen is want dat is niet het geval, ook niet als de stipjes allemaal van de vissen af zijn, de cysten op de bodem zijn er nog wel en dus moet de medicatie doorgaan zoals op de gebruiksaanwijzing staat vermeld.

 

Houd ook goed de dosering aan, geeft men te weinig dan zal het medicijn niet werken, geeft men te veel dan kan de schade aan het aquarium milieu groot zijn. Zorg dus dat u de waterhoeveelheid van het aquarium weet (breedte x diepte x hoogte) en haal eventuele actief kool uit de filter want dat haalt de medicijnen weer uit het water zodat het niet zal helpen. Zorg ook voor voldoende stroming in het water zodat de medicijnen overal in het water terecht komen. Het plaatsen van een extra stromingspomp of een luchtpomp is dan ook aan te bevelen tijdens de behandeling. De meeste medicijnen zijn blauwachtig van kleur, hierdoor kan men goed zien of het medicijn zich wel door het gehele aquarium verspreid. Vergeet daarbij vooral de (dode) hoeken van het aquarium niet.


Mogelijke medicatie:

eSHa Exit (klik HIER voor de bijsluiter).

Colombo Cerpofor Alparex (klik HIER voor de bijsluiter).

Colombo Cerpofor Femsee (klik HIER voor de bijsluiter).

JBL Punktol Plus 125 (klik HIER voor de bijsluiter).

Sera Costapur F. (klik HIER voor de bijsluiter).

Sera Professional Protazol (klik HIER voor de bijsluiter).