Zit er voldoende CO2 in het water voor mijn planten?

 

Tegenwoordig gebruiken we van alles om het water te controleren en om te kijken wat de CO2 en de pH waarde is, dat laatste gebeurt meestal met een pH controller of met een KH/pH tabel. CO2 wordt vaak gemeten met een zogenaamde drop checker (indicator, foto 3), men kan dan altijd zien hoeveel CO2 er aanwezig is.

 

Maar wist je dat je ogen ook prima geschikt zijn om dat te doen, en dat is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Vertrouw gewoon eens één keer op je eigen ogen.

 

Als je ziet dat er algen komen of dat de planten het slecht gaan doen, verhoog dan een beetje de CO2. Zie je dat de vissen naar lucht gaan happen, verlaag dan de CO2 en/of voeg zuurstof toe.

 

Planten laten zelf wel aan je zien of ze een CO2 tekort hebben, waar we natuurlijk wel op moeten letten is dat er voldoende stroming door de gehele bak is. Dus ook in de hoeken, want daar staan vaak planten, maar de stroming is daar ook meestal minder dus ook minder CO2.

 

Als de blaadjes gaan krullen en er misvormd uit gaan zien dan duidt dat op een tekort aan CO2. Meestal zijn de nieuwste blaadjes dan ook kleiner dan normaal.

 

De plant (vooral Cabomba, Hoornblad en Waterpest doen dat) worden van onderen kaal en de stengel knapt gewoon af. Ook dit duidt op een CO2 tekort. De plant doet dat om te overleven, als hij loskomt van de bodem zal hij door de stroming meegevoerd worden naar een andere plek waar hopelijk wel voldoende CO2 aanwezig is. Dit wordt auto fragmentatie genoemd.

 

De plant groeit sterk en hard naar het licht toe zodat deze eruit gaat zien als een uit elkaar gerekt geheel. Ook dit wijst op een CO2 tekort en niet alleen, zoals vaak wordt aangenomen, een tekort aan licht want als men dan meer licht geeft verandert er meestal niets. Er moet echt meer CO2 toegevoegd worden.

 

Er komen gaatjes in de bladeren (foto 1), ze gaan er glazig uitzien of ze hebben weinig kleur (worden dus gelig, foto 2). Al deze 3 factoren wijzen vaak op een combinatie van een CO2 tekort en een tekort aan voedingstoffen. Verhoog in dat geval beide een klein beetje en na verloop van tijd moet dat beter worden.

 

Tot slot nog even een kanttekening bij het verhogen van de CO2. Doe dat altijd in kleine stapjes, want teveel CO2 is gewoon gevaarlijk voor uw vissen en andere aquariumdieren. Ook kan u in plaats van de CO2 iets te verhogen, de verlichting wat korter aan doen. Indien u led-verlichting heeft, kunt u ook de verlichting wat dimmen, ook dat kan het probleem oplossen. Uw planten verbruiken dan op een dag wat minder CO2 en soms kan dat al voldoende zijn. Want...hoe langer de verlichting aan is, des te meer CO2 de planten nodig hebben.

 

U “ziet” nu dat u met uw eigen ogen ook genoeg kan zien en bepalen of uw aquarium voldoende CO2 bevat of niet.

 

Auteur: Johan Scheenstra 
(c) 2019 Tropische vissengids